Daň za okázalost- Jak doplnit energii během závodu- 53 x 11 (7/2022)
Nepředstavujme si totiž, že jezdci na Tour de France, pokud se vůbec do takové svízelné situace dostanou, prožívají klasický hlaďák v té podobě, jako ho známe my, běžní smrtelníci, tedy coby totální vyčerpání zásob glykogenu, kdy je problém vůbec otočit nohama. Ale třeba mírnější forma hypoglykemie
může potkat každého. „Oni vědí, že musejí třeba vždy dvacátou a čtyřicátou minutu každé hodiny něco sníst. Mají také vypočítané, že v klidnějších pasážích závodu si mohou dát pevnější stravu, například rýžový koláček, nebo gely s pomalejšími cukry v kombinaci maltodextrinu a palatinózy, pod kopcem už ty rychlejší víc s glukózou, která je snáze vstřebatelná, a v závěru gely s kofeinem, jejichž účinek se projeví už do deseti minut. Ale ne vždy se to povede podle plánu a když pak dotyčný něco vynechá třeba druhou
hodinu, může se to projevit až čtvrtou nebo pátou.“